APDE
 
Associació Paretana D'Escacs
Jo escacs, i tú?
Ajuntament Parets del Vallès
Patrocina Ajuntament de Parets del Vallès
Portada
El Club
Escola d'Escacs 
Memorial F. Alsina 
Activitats
Articles
InformacióEl CLUB: Història dels escacs a Parets del Vallès

Història La Junta Normativa Presidents
Història Junta Racó del soci Presidents1978 - 1993: Club Escacs Parets


A la vila de Parets del Vallès es va començar a practicar els escacs de forma federada partir de l’any 1978, abans era una activitat de cafè, que es jugava en els bars de la plaça, “Siete Hermanos” a la “Cooperativa” , el “Jardí” o en el “Bar Esportiu”.

El Club Escacs Parets va néixer el 16 de març de 1978. La junta directiva estava formada per el President: Francesc Alsina Fontdevila, Vice-president: Joaquim Clusells Adell, Secretari: Jaume Monteis Catot, Tresorer: Josep Fradera Manils i els Vocals: Jaume Salvà Cors i Florencio Ortiz Vázquez. Es van comprar 10 taulers, 10 jocs de fitxes i 10 rellotges. El local social era el Bar Esportiu i la quota mensual era de 100 pts.
Es van començar a fer campionats socials, de la Festa Major i Campionat de Catalunya per Equips.

Van tenir una època d’expansió fins l’any 1982 en que va arribar a 125 socis. el primer equip va militar sempre a la tercera divisió.
Entre els jugadors destacats recordem al Dr. Jaime de Agustin Bochaca, els Srs.: Cayetano Mas, Escuder, Naqui, Quesada etc. etc.

A l’any 1982 es van realitzar els primers campionats escolars, desprès de fer de monitors en totes les escoles de Parets i donar classes a Can Butjosa.

Del any 1982 al 1986 no hi va haver activitat i desprès es va reprendre en un altre local social primer situat davant la Corefo i desprès en la pròpia Corefo. D’aquesta època recordem d’altres jugadors destacats com Bruque, Martos i Pulido.


1993 - present: Associació Paretana d'Escacs

A l’estiu de l’any 1993 es produeix la dimissió del Sr. Josep Cucurella Pera i posteriorment es produeix l’expulsió per part del President Joaquim Clusells de tots els membres de la Junta Directiva del local social, que torna a ser el Bar Esportiu. La situació es fa insostenible, es fan diverses reunions entre el Regidor d’Esports del moment Sr. Blanquer i alguns socis (Sr. Villanueva i Monteis) i Joaquim Clusells sense cap resultat positiu.

Degut a que s’han de renovar les llicències de la Federació Catalana d’Escacs i que hi ha el perill que tots els jugadors es dispersin per diferents Clubs es decideix constituir de forma provisional l’Associació PARETANA d’Escacs.

L’acta de Constitució de l’Associació PARETANA d’Escacs es del 3 de desembre de 1993 i la primera Junta Directiva va estar formada per els següents socis: Josep Cucurella Pera, Jaume Monteis Catot, Magda Roselló Cardete, Josep Fradera Manils, Argemi Villanueva, Santiago Garcia Benavente, Manuel Alcantara Larrubia, Carles Batallé Mompart i Carles Amat Domenech

La primera temporada 1993-94 es treuen llicències per 23 jugadors i es fan quatre equips per jugar el Campionat de Catalunya per Equips tots els equips juguen a promoció a tercera divisió i s’aconsegueix pujar a tercera divisió.
La temporada següent 1994-95 hi ha menys llicències, els primers taulers son els mateixos i es puja un equip a segona categoria i un a la tercera categoria provincial.

La temporada 1995-96 s’incorporen nous jugadors, però es perd la segona categoria.

La temporada 97-98 s’incorporen jugadors procedents del Club escacs Parets, i es torna a pujar a la segona categoria provincial.

En la temporada següent 1998-1999 es reforça el primer equip amb jugadors procedents de San Fost, hi ha 43 jugadors federats i es mantenen les categories.

Els anys 1999 i 2000 tots els equips pugen de categoria i tenim un equip a segona catalana, un a segona provincial, un a tercera provincial i una classificació a tercera.

Durant aquestos anys es realitzen un total de set campionats tancats que permeten l’obtenció de norma per diferents jugadors de la comarca i del Barcelonès.

A nivell escolar es continua la tasca iniciada per el mestre Joaquin Fernández en l’Escola Pompeu Fabra, que impulsa els escacs en tota la quitxalla de la seva escola. Cada any des de 1991 es fa una partida d’escacs vivents i s’introdueix l’ensenyament del sistema transversal en l’esmentada escola.

L’alumne d’aquesta escola, Elena Parra, obté el 5è lloc en el campionat d’Espanya femení sub-10 a l’any 1999 i es la primera classificada de la final catalana de benjamins femenins de Catalunya l’any 2000 i queda quarta en el Campionat d’Espanya. El mateix any es nomenada la millor esportista femenina de Parets del Vallès.

Durant aquest temps, cada any la Paretana d’Escacs organitza el Torneig de Festa Major ja sigui per equips, amb simultànies , o de partides ràpides.
Cada any també s’ha organitzat el Memorial Francesc Alsina, ja sigui com a torneig de la Festa Major, com a torneig tancat , Magistral o d’escacs actius.

Però en les dues darreres temporades que es produeix l’esclat dels escacs a Parets del Vallès amb la incorporació del Gran Mestre ucraniès Viktor Moskalenko.

El desembre del 1999 s’organitza el I Torneig Magistral amb la participació de destacats mestres internacionals i nacionals.

El Gran Mestre Viktor Moskalenko s’estableix definitivament a Parets del Vallès, i s’inicien les activitats de l’escola Paretana d’escacs .

La Paretana d’Escacs queda campiona de la Copa Catalana i a l’any següent el GM Viktor Moskalenko queda doble campió de Catalunya, absolut i de partides ràpides.

En temporada 2000-2001, hi canvis de la junta directiva, motivats per la dimissió provisional del President, Josep Cucurella. Es produeix el canvi de local social que es trasllada al pavelló d’esports.

La nova Junta Directiva de l’Associació Paretana d’Escacs presidida per Jaume Monteis s’ha fixat com a objectius: 1.- Pujar el primer equip a la primera categoria catalana, un equip a segona i un tercera; 2.- Posar en marxa l’escola Paretana d’escacs i 3.- Incrementar el nombre de socis

La temporada 2000-2001 s’incorpora al primer equip tot un ventall de jugadors amb un ELO superior a 2100. Es juguen el play-off per pujar a primera però es perd en la darrera ronda, es manté la categoria de segona catalana però el segon equip baixa a tercera provincial.
Finalment a l’any 2001, amb Josep Cucurella de director esportiu, quedem campions de segona categoria i s’aconsegueix l’ascens a primera.

Durant l’any 2002 hi ha moltes dificultats per “fitxar” jugadors de nivell, es juga sense director esportiu i només per ½ punt, però el primer equip baixa de categoria. Tatiana Yastrebova, es nombrada millor esportista de Parets del Vallès 2002

Viktor Moskalenko s’instal·la a Caldes d’Estrac, decideix no jugar el campionat de Catalunya per equips i deixa de prestar els seus serveis a l’Associació.

Els anys 2003, 2004, 2005 són anys de derrotes esportives per la perdua de jugadors de fora.  Durant aquest anys, amb el Sr. J.Monteis i després Sr. M. Parra com a presidents del club, la Paretana aposta per la cantera i reforça les classes a nens.

A finals de 2006, el Sr. P. Contreras agafa la direcció del club i la seva finalitat és establir uns mínims de subsistencia, però gràcies als socis habituals des de la seva fundació, el club torna a conseguir l'ascens a Primera Categoria només amb jugadors de "la casa".  També exits a les classes als nens duplicant els alumnes de l'any 2006 a l'any 2007, gràcies especialment a un nou professor: Roberto Villa.

La temporada 2007/2008 es compte a l'incorporació de nous jugadors i la creació, per fi, d'un torneig social a la Paretana. Ascens a Primera Divisió provincial al Campiona de Catalunya per equips 2007.

Des del primer dia de la seva fundació l’Associació Paretana d’Escacs ha comptat amb la col·laboració inestimable del Ajuntament de Parets i de manera especial del seu Alcalde, Joan Seguer i els diferents regidors de esports, des del Sr. A. Blanquer, Sr. JM. Guzmán fins a l’actual Sr. S.Mingote.

La temporada 2008 el equip baixa a 2ª Divisió però s'incrementen les classes a l'escola d'escacs, incrementant el numero d'alumnes i incorporant com a professor fixe aJ. Fernández.

A la temporada 2009 es fa una nova activitat, "Escacs al carrer", per a portar els escacs al carrer durant 4 dissabtes ens van desplaçar al casc antic i a l'eixample per donar-nos a conèixer

Aquest any 2009, gràcies a la colaboració dels pares dels alumnes, s'organitza una sortida per a celebrar el XV aniversari del club. Aquesta temporada és l'ultima del monitor Roberto Villa.

En septiembre de 2009 se incorpora el monitor Jordi Herms (grupo A), que juntamente con Joaquín Fernández (grupo B) son los monitores que forman a los más de 25 niños/as que van cada viernes al club.

En enero de 2010, se organiza la 10ª ediciión del Memorial Francesc Alsina, la participación del club en la Festa Major d'Hivern (escacs al carrer) y la organización de la 3ª ronda del Camp. Cataluny per Edats. También, en la temporada 2010, y después de varios años sin un segundo equipo, se estrena la Paretana B en el Camp. Catalunya per Equips.

Se incrementa los socios y alumnos, por este último motivo, las clases de los viernes se trasladan al local Cal Jardiner.

PUJAR AL PRINCIPI

 

Pavelló d'Esports de Parets del Vallès
Av. Francesc Macià s/n